Ekte hat – ekte kjærlighet

  Hatkampen nærmer seg. Det er snart duket for det første møtet mellom klubbene i seriesammenheng siden 1976.

  Våren 2006 ble en av de største skandalene i den moderne fotballens tid avslørt: Calciopoli. Nettverk mellom toppledere i italienske storklubber som Lazio, Milan og Juventus og dommerstanden avslørte organisert kampfiksing og utbredt korrupsjon. Etter ankesaker og disputter i det italienske rettsystemet ble enden på visa at Juventus ble fratatt to seriemesterskap (2005 og 2006), ble kastet ut av Champions League og ble flyttet ned i Serie B.

  Juventus er det desidert mest populære laget i Italia og har mange tilhengere fra kriker og kroker rundt om i landet. Alle andre hater La Vecchia Signora, “den gamle damen”, som i åresvis har fått noen ekstra minutter tilleggstid når de trengte det mest. De som ofte fikk et heldig straffespark på tampen av en viktig match som sto og vippet, eller fikk andre mistenkelig heldige dommeravgjørelser i sin favør. Merkelig nok. De som ikke elsker Juventus hater pokalgrossisten fra industribyen i nord av hele sitt hjerte. De skyr de zebra-stripede draktene som pesten. Absolutt ingen synes at det var trist at Serie A 2007 skulle spilles uten klubben som hadde dominert europeisk toppfotball i flere tiår. De elsket det. De elsket at erkefienden lå nede for telling og nøt hvert sekund.

  Strømsgodset og vår erkerival, her kun omtalt som nettopp det eller alternativt “3050”, har en lang historie og vi har lært hverandre å kjenne. I mangfoldige år kjempet de to klubbene en gang om å være best. Den kampen er vunnet. Av Strømsgodset.

  Siden midten av 90-tallet har vi vært kvitt 3050. De har stort sett levd en anonym tilværelse i lavere divisjoner på trygg avstand. Med ujevne mellomrom har vi møttes til dyst og det er da du ser hvor mye disse kampene betyr. Om det er treningskamp eller cupkamp spiller ingen rolle. Det gamle hatet er der fortsatt. Det som er uforståelig er de som ser på et hatoppgjør mot erkerivalen som lun hygge og som trivdes med at 3050 etterhvert befestet sin posisjon i Adeccoligaen. For samme hvilken divisjon de befinner seg i vil de alltid være vår erkerival. Det er ikke til å komme utenom. På samme måte som Juventus er nesten hele Italias hatobjekt. 3050 vil aldri bli Juventus eller noe i nærheten.

  Selv om de ikke er noen trussel, så har de nå klart å spille seg opp i den øverste toppdivisjonen for første gang siden 1992. Og det betyr det første serieoppgjøret mellom SIF og 3050 i toppdivisjonen siden 1976. Sett bort fra to intense oppgjør og seks sikre poeng til laget fra Gulskogen, er det ingenting som er positivt med 3050 sin tilstedeværelse i den øverste divisjonen. Verken supportermessig eller sportslig skal de få lov eller mulighet til å utfordre Strømsgodset og Drammen. I 3050 påstår de at rivaliseringen er på liv og død. Likevel handler de i våre butikker. De drikker vårt øl på våre puber, mens de sjekker opp våre jenter. Som ekte SIF-patriot er det til å bli kvalm av. Det eneste som er sikkert er at på lørdag, så blir det dramatikk. Det blir følelser. Det blir hjemmeseier.

  Ekte hat. Ekte kjærlighet.