10.februar står hugget inn i stein som den viktigste dagen på supportersiden i Drammen. Ikke minst fordi idrettsforeningen Strømsgodset ble stiftet på denne datoen i 1907. Men også fordi en gjeng kloke hoder grunnla GodsetUnionen i 1997.
Med blant annet GU sin første leder Thomas Melby i spissen, ble altså GodsetUnionen grunnlagt, som en sammenslåing av Fugleberget og SIF-supporters. Med ca 600 medlemmer ble den første sesongen som samlet supporterforening en suksess, om man tenker på det laget presterte på banen. Som vi alle vet ble det 3.plass i serien og et forsmedelig tap i cupfinalen. Resten, er som de sier, historie.
For å lese mer om GodsetUnionens opprinnelse klikk deg inn HER.
(Ikke alle tidligere ledere var tilgjengelig for kommentar, men vi vil oppdatere saken etterhvert)
THOMAS MELBY (1997 – 1998)
Ikke tilgjengelig for kommentar.
ØYVIND STRÅLE (1998 – 2002)
Hva vil du trekke frem som høydepunkt i din tid som leder?
- Vi byttet plass fra svillene bak trenerbenken, til tribunene der GU står i dag. Det gav oss et stort vokabulært løft.
- Vi rundet 1000 medlemmer.
- Vi arrangerte tidenes første e-cup tur til kampen mot Aston Villa borte. På den tiden måtte vi ringe rundt til folk for å høre om de ville være med,og hadde en knapp uke på å planlegge, bestille og arrangere turen. Likevel ble vi over 150 mann der nede. Litt av en gjeng, kan du si.
- GodsetUnionen begynte så smått med tifo (bannere, flagg) og pyroteknikk (stjerneskudd) som fikk din debut i den sagnomsuste kvalikk-kampen mot Start i 99. Det ikke alle husker er at vi gjorde det samme året etter, da 6000 tilskuerere så Godset sikre opprykk mot Strindheim hjemme. Da var det sakralt på GG.
- I tillegg etablerte vi en nettside, fanzina «Blåmandag» leverte og provoserte. Vi kjørte egne supporterprodukter og suvernier. Samt at vi sparket ut landets statsminister av GU. Da var både BBC og Der Spiegel på tråden.
Hva ser du på som den største forskjellen på datidens og dagens GU?
Det er jo større, proffere og mer demokratisk drevet i dag. Informasjonstrømmen og antall meningsberettigende er høyere. Kunnskapen og interesse for tribunelivet det samme. På 90-tallet reiste man stort sett til kun England for å se ball, og de fleste referansene ble hentet derfra. Vi hadde ikke alle interaktive verktøya man har i dag og var avhengig av å planlegge og informere godt gjennom de få kanalene vi hadde. Resultatmessig var vi jo også tynn suppe og tribunesliteren på Marienlyst var ikke fullt så bortskjemt som i dag. En annen forskjell var at vi hadde et sosialt samlingspunkt i stampub med både først BackYard og deretter Kontoret pub. Det var identitesbyggende samtidig som man hadde bra kontroll på medlemsmassen. Alle kjente alle.
CHRISTIAN STRÅLE (2002 – 2008)
Hva kjennetegnet GU i din periode som leder?
Ofte sammenfaller det som skjer ute på banen med oppslutning, rekruttering og harmoni på tribunene. I denne perioden opplevde vi alt fra et av våre mørkeste kapitler i klubbens historie, til begynnelsen på oppturen vi fremdeles er vitne til. Det var en tidvis krevende tid for GU, men det var en felles forståelse om at det alltid var viktigst å bidra på tribunene. Det er selvsagt enkelt å si i etterkant, men hvordan vi kunne fremstå best under kampene var alltid viktigst. Kortere låter med gode lydtopper, spontansanger/humor, få med langsidene osv. Så var det en bra gjeng i ei sang/tribunegruppe med peiling på kulturen, på tekster og låter. De som måtte hevde at vi rappet aller apet etter andre er for unge vil å vite, eller blitt for gamle til å huske. Derfor synes jeg vi, på tross av all elendigheten, hadde en kul stil. Dette bidro jo til at vi fremdeles var «en gjeng å regne med» i Norge, selv om vi i oppslutning lå langt bak de fleste.
Hva er de største forskjellene på GU i dag kontra den gang og hva tenker du om GU sin videre utvikling?
Mangfoldet er jo naturligvis noe helt annet og GU har et helt annet rennomme i dag enn den gangen. Det gjør jo at man har litt andre rammebetingelser. I flere år var GU best i landet og Marienlyst var landets soleklart beste hjemmepublikum. Nå er vel Kjernen alene på topp. GU har masse flinke folk med klare tanker om hva som skal til for å optimalisere rammene rundt både hjemme- og bortekamper. Skal man ta nye steg er det nok sikkert både riktig og viktig å gå litt ut av boksen, utfordre gamle tankesett og flørte med stilskifter på ulike nivåer. Det viktigste i relasjon til dette er å inkludere medlemmene, bevare takt og tone slik at man unngår etableringer av fraksjoner og undergrupper som drar i hver sin retning.
JOAKIM BJØRKLUND (2009 – 2010)

Joakim Jarl Bjørklund var den første lederen som var med på å «vinne» noe, da Godset tok NM-gull i 2010.
Hvordan vil karakterisere GU under din ledelse?
Kaos! Nei da, men perioden var en jævlig prøvelse sett i ettertid. SIF hadde ikke en eneste seier på de første fem kampene i 2009 og folk satte spørsmålstegn ved alt. Til alt fra folk hadde på seg på kamp til hvorfor man ikke delte ut ark når noen prøvde ut en ny sang spontant. Det var kommet til en del folk i foreningen som kanskje ikke hadde et edruelig forhold til SIF og GU. Folk som var godt vant. Og som kanskje trodde vi som drev GU gjorde det i full jobb. Utakknemlige svin var de. Og så var det selvsagt vi som hadde stått der noen år som kjente til dynamikken og hva nedtur og dårlige resultater ville si.
Også fikk vi jo en sportslig opptur i serien i 2010 med en sterk 7. plass og kronen på verket cupfinalen mot Follo. Det var den gangen vi stort sett alltid tapte borte og vant hjemme.
Ellers vil jeg si at GU leverte jevnt over bra i perioden. Vi hadde noen kamper i perioden som sitter brent i minne. Siste hjemmekamp mot Viking 2009 og semien mot Odd 2010. Da var det elektrisk på Marienlyst.
Hva er dine tanker om dagens GU og veien videre?
Den største forskjellen på GU i dag og når jeg var leder var vel at det var fler som var opptatt av den syngende delen av tribunekulturen den gangen. Jeg synes GU har for mye fokus på medlemstall og annet unødvendig. Vi i styret forsøkte etter beste evne å bruke minst mulig tid på det som ikke bidro til bedre prestasjon på tribunen. I 2009/2010 hadde vi stort sett tre syngende felt. Felt 2,3 og 4 som det het den gangen. Nå er vi vel happy om vi har to syngende felt. Dette har selvsagt sammenheng med at GU er inne i et generasjonsskifte. Det er mange som står der i dag som ikke har noe å bidra med lenger og det valget fatter jeg ikke. Å stå på en supportertribune uten å synge i 90 minutter er helt hinsides, men sånn blir det når billettene er rabattert og folk skummer fløten. Er nok en del som bør ta en godt titt i speilet og innse at de ikke har noe på ståtribunen å gjøre lenger.
Jeg skjønner at det er nye tider i GU med forsøk med tromme osv. Jeg er totalt uenig i det retningsvalget. Ønsker allikevel foreningen lykke til! Dere som synger for Strømsgodset i 90 minutter er de viktigste publikummerne på Marienlyst. Det er ledig på «sitta» sammen med oss latsabber som ikke er klare for det lenger.
Har du noe å tilføye i forbindelse med 20års-dagen?
Som dere sikkert har skjønt har jeg blitt gammel og bitter allerede, men jeg ville ikke vært uenighetene, nedturene og alle opplevelsene i og rundt GodsetUnionen foruten. Jeg er oppriktig glad i GodsetUnionen og via tribunen har jeg fått venner for livet.
Gratulerer først og fremst Strømsgodset IF med 110 år, men også GodsetUnionen med 20. Takk til alle som har stått der bestandig, takk til alle som har møtt opp og takk til dere som har sunget når det strengt tatt ikke har vært forventa av dere. Takk til dere som legger ned frivillig arbeid i og rundt foreningen for at hjulene går rundt. Dere får aldri som fortjent, men har min dypeste respekt.
Heia SIF!
EIRIK SOLBERG (2011)

Eirik trekker frem turen til Madrid som både et høydepunkt og som et av de mest spesielle øyeblikkene i hans tid som leder.
Du satt kun ett år som leder, men hvordan forløp det året seg for foreningen sett fra ditt ståsted?
Jeg kom inn i styret i 2009 og hadde hovedansvar for hjemmesiden i sesongene 09 og 10. Jeg overtok som leder da Joakim ga seg og hadde det vervet i 2011.
Organisasjonen den gangen bar preg av å være et miljø som ikke hadde hatt alle verdens rekruttering de siste årene. Til tross fin sportslig fremgang siden 06-sesongen hadde vi ingen voldsom apell til den vanlige mannen i gata men ble vel sett på som en forening for spesielt interesserte. Det aller meste kan vel beskrives som «helt greit». Det funka tålelig greit men den store utviklingen og fremgangen uteble.
Hva er de største forskjellene på GU i dag kontra den gang og hva tenker du om GU sin videre utvikling?
Det visuelle utrykket på tribunen. Uten tvil. Tifo-gruppas gjennomføringsevne og kreativitet imponerer meg voldsomt. For å ta steget videre er det essensielt å rekruttere enda flere verbale bidragsytere og fortsette fylle på sang-repertoaret.
Du ønsket vi skulle bruke et bilde fra bortekampen mot Atletico Madrid. Hvorfor det?
Bildet symboliserer mye av det GU står for: samhold og gode verdier. Perioden min i foreningen, både som styremedlem og leder, inneholdt mange store opp- og nedturer. Cupfinalen i 2010, terrorangrepet 22. Juli og ikke minst reisen til Madrid like etter sommeren 2011. Jeg håper at GU i fremtiden vil fortsette og støtte positive initiativ og prosjekter som tidligere og opptre som en god samfunnsaktør. På den måten kan foreningen få større apell og oppfattes som noe annet enn en gjeng som står bak et mål og skriker.
MARIUS P ANDREASSEN (2012 – 2014)
Hvordan vil du oppsummere dine to år som leder?
GodsetUnionen var i sterk medvind denne perioden i takt med klubbens sportslige suksess. Seriesølv i 2012 etterfulgt av seriegull i 2013, det er klart det var stas. Det ble et voldsomt trykk. Medlemstallet vokste kraftig, samtidig som det ble et voldsomt fokus på mobilisering rundt bortekamper. Følelsen av å stå i et rekordstort bortefølge på steder som Fredrikstad Stadion, Ullevaal og Skagerak og føle på en del av de lydtoppene vi skapte, det var rørende for mitt supporterhjerte. Kort oppsummert: En fin periode med mange høydepunkter og mange viktige bidragsytere.
Hva tenker du om GU i dag og veien videre?
Det har skjedd mye i GodsetUnionen. Det er dedikerte folk i styret som legger ned mye tid og innsats. Spesielt samfunnsansvaret GU viser i disse dager, er svært gledelig å se. Når det er sagt, så er det ikke til å legge skjul på at mitt anglofile supporterhjerte ikke liker utviklingen mtp tromme m.m. Det har vært GU sin store styrke i alle år, det at vi ikke er som alle andre. At vi har hatt vårt unike særpreg og identitet. Jeg håper dette blir ivaretatt i fremtiden selv med alle endringene.
Det positive er at det er mange som brenner for tribunekultur i Drammen, selv om oppfatningen av hva som er god tribunekultur fremstår som noe mer splittet nå enn tidligere. I så måte blir foreningens viktigste arbeid å fremme samholdet på tribunen. Å dyrke det som binder GU sammen, og ikke splittelse som på sikt kan medføre ulike fraksjoner som jobber mot hverandre.
Det er ikke GodsetUnionen tjent med. Og det er ikke Strømsgodset tjent med.
Har lyst å takke alle dere som hver uke støtter Strømsgodset. For å referere til en TIFO på Marienlyst for en del år siden som fortsatt varmer hjertet mitt: Stolt fortid – stor fremtid!
Gratulerer med dagen.
THOR ARNE HANSSEN (2015 – )
Hva mener du kjennetegner dagens GodsetUnionen?
Lidenskap, samhold og ekte kjærlighet.
Hva er forskjellen på GU i dag kontra GU for 10 år siden?
Det er store forskjeller både på tribunen og på hvordan supporterklubben drives. Medlemmstallet har stabilisert seg på 1600 pluss. Vi har mange bidragsytere som lager store tifo show, samt legger alt til rette for en magisk opplevelse på Marienlyst. Uten disse unge så hadde det vært dødt på tribunen. Tribunesjef Truls gjør en sykt bra jobb med å piske opp stemning, og får folk til å kjøre på med sang og annet.
Er du fornøyd med utviklingen til GU?
GU begynte å synge på engelsk. Så var det motstand mot tifo. Alt som har vært endret har blitt til det bedre. Derfor blir det spennende å se hvordan det blir videre. Dagens diskusjon går på bruk av tromme og flagging. Men jeg mener at alle grep som blir tatt er for at vi skal bli bedre. Alt utvikler seg. Også tribuneliv. Jeg gleder meg til fortsettelsen.
GodsetUnionens styre ønsker å takke absolutt alle, fra grunnlegerem til alle de som har sunget, flagget og på andre måter bidratt, for jobben dere har gjort til å skape dagens GodsetUnionen. Uten dere hadde vi ikke vært noe som helst. Gratulerer med dagen alle sammen.