Kai Arild Lund

  Da det så som mørkest ut for Godset på slutten av 70-tallet ble redningen en Oslogutt med påfallende likheter med den tyske storscoreren Gerd Müller.

  Like etter sesongslutt 2006 satt jeg hjemme i stua og leste i et gammelt programblad fra en SIF-kamp. Blant statistikken over største seire, mest målrike kamper og oversikten over triumfene fra gamle dager er det én spesiell figur jeg merker meg – Kai Arild Lund. Han er innehaveren av rekorden for flest antall scoringer i en og samme sesong. I 1981 scoret Lund respektable 31 mål på 26 kamper, og sørget for å dra Godset opp fra gjørma. Etter den fantastiske perioden på 70-tallet, som endte med både cup- og seriemesterskap, gikk det meste galt for Strømsgodset på slutten av 70-åra. Godset rykka først ned til 2. divisjon (nåværende 1. div) i 1976, før de forsvant ned i 3. divisjon Østland avd. A tre år senere.

  Så tilbake til det jeg egentlig forsøkte å formidle. Jeg satt hjemme i stua og leste det nevnte programbladet og fikk øye på bildet av Kai Arild Lund med den vanvittige hårfrisyren og rekorden. Grepet av nysgjerrigheten utbrøt jeg til pappa som satt i lenestolen ved siden av:

  – Denne Kai Arild Lund, hvem var egentlig det?

  Svaret jeg fikk gjorde meg, om mulig, enda mer nysgjerrig!

  – Tjaaa, han spelte på slutten 70- og begynnelsen av 80-tallet. Han var en god målscorer, som kunne snu på en femøring og plassere ballen utagbart for målvakta, svarte pappa. Både spillestilen og fysikken kunne egentlig minne litt om Gerd Müllers, når han herja som verst.

  Jeg var solgt! Jeg bare måtte finne ut litt mer om denne gåtefulle målmaskinen som visstnok minnet om Gerd Müller.

  Hovedpersonen selv er slett ikke uenig i beskrivelsen, og innrømmer gjerne at avslutninger inni «boksen» var hans største styrke.

  – Jeg var vel ikke den store magikeren, men var god innenfor 16 meteren.

  Kai Arild Lund kom til Strømsgodset før 1979-sesongen, i en grusom periode i klubbens historie. Etter å ha vunnet «The Double» i 1970, og cupen i ’69 og ’73 var ikke Godset-skuta bare i hardt vær. Den var på helt feil kurs: Nedover i seriesystemet. For første gang på mange år rykket den stolte drammensklubben ned, ikke bare èn men to ganger(!), i løpet av få sesonger.

  Det finnes lite, veldig lite informasjon, om denne gamle målscoreren tilgjengelig på nettet. Derfor ble jeg tvunget til å lete etter hovedpersonen selv, og ta kontakt med personer som kjenner SIF-miljøet og har fulgt klubben i mange år.

  – Før jeg gikk til Godset spilte jeg for en lokal klubb der jeg bodde i Oslo, som het Sørli IF. Før jeg endte opp i SIF spilte jeg også for Skeid. Da jeg fikk tilbudet fra Strømsgodset slo jeg til fordi det virket så spennende, forteller hovedpersonen.

  Kai Arild Lunds ankomst ble et vendepunkt, og et steg vekk fra perioden i klubbhistorien de fleste bare vil glemme.

  Fra første spark på ballen ble han en hit for SIF. I debutsesongen scoret han brukbare 15 mål på 20 kamper. Sesongen etter, 1980, ble det 10 nettkjenninger på 16 kamper. Disse to sesongene endte Godset på 5. plass (’79) og 4. plass (1980), langt bak topplagene Kvik og Bærum som vant divisjonen.

  Så løsnet det for alvor for Lund, og Godset tok et steg i riktig retning i 1981-sesongen.

  I kamp mot byrivalene Åssiden (med Odd Johnsen på laget) og Drammens BK skøyt Kai Arild Lund Godset til opprykk, med totalt 31 scoringer på 26 kamper (serie og cup). Strømsgodset vant sin avdeling, og rykket opp til gamle 2. divisjon (nåværende 1. div).

  På spørsmål om han var en like pålitelig målscorer i de andre klubbene bekrefter Lund at han alltid har vært målfarlig.

  – Både i Skeid og Lørenskog ble det mange scoringer.

  Lund fortsatte å bøtte inn mål neste sesong, og noterte seg for 18 mål på 23 kamper for Godset, i den nest høyeste divisjonen. Når vi nevner at SIF kun scoret 32 mål totalt denne sesongen, sier det seg selv at Lunds mange fulltreffere var kritisk viktige for å berge plassen for Godset.

  1983-sesongen ble Kai Arild Lunds siste for Strømsgodset. Denne sesongen kjempet Godset i toppen, i motsetning til den forrige sesongen hvor nedrykksspøkelset hadde plaget SIF-mannskapet. Måljegeren leverte selvsagt varene og scoret 10 mål på 24 kamper, og bidro med dette sterkt til at klubben til slutt endte på 4. plass.

  – Det ble langt å pendle fra Oslo til Drammen hver eneste dag, og jeg hadde en familie å ta hensyn til. Det var årsaken til at jeg forlot SIF på den tiden, forklarer han.

  Når jeg spør Kai Arild hva han husker best fra fotballkarrièren, virker det utvilsomt som at sesongene for Strømsgodset står høyt i kurs.

  – Jeg har mange gode minner fra karrièren, spesielt cupfinalen i 1974 (med Skeid red. anm.) og opprykket med Strømsgodset. Forøvrig vil jeg si at alle fem årene i Godset var et eneste stort høydepunkt totalt sett.

  Etter at Lund forlot Godset spilte han to sesonger for gamleklubben Skeid, før han avsluttet karrièren i Lørenskog. I tillegg har han forsøkt seg som trener.

  – Etter at jeg la opp har jeg trent Skeid jr. elite i syv år tilsammen. I tillegg har jeg trent Lørenskog til opprykk fra andre til første divisjon og Mercantile fra tredje til annen divisjon.

  Selv om det begynner å bli noen år siden han forlot klubben, følger Lund med på hva som skjer og tror drammenserne har gode muligheter til å overleve i Eliteserien neste sesong.

  – Jeg tror Strømsgodset har all verdens mulighet til å overleve i Tippeligaen, fordi spillestilen og ikke minst satsingen tilsier det. Jeg vil ønske de lykke til og håper de forsetter å ha tro på det de driver med, og ikke eksperimenterer for mye i forhold til det de var gode på i fjor.

  Jeg vil takke Kai Arild Lund for en trivelig fotballprat, hvis ikke hadde det neppe vært mulig å skrive denne saken. Denne artikkelen ble opprinnelig publisert på www.alltidfotball.no.

  Artikkelforfatter: Eirik Solberg