Capo’n

  Spesialutgave

  Denne ukens «Supporter’n» har vi valgt å vie til en kar som mange kanskje har sett fjeset på eller hørt stemmen til, men ikke helt vet hvem er. Anders Pedersen er for mange bare en kar som drar i gang sanger på vår tribune, men vi håper at man etter dette intervjuet forstår litt mer om hva hans oppgave er. Dermed døpes denne spesialutgaven «Capo’n».

  Rundt 2011 var vi i GodsetUnionen så heldige at vi fikk vår første rendyrkede capo. Ivar J. Haug kom inn med en lidenskap, glød og passion som man sjeldent hadde sett i Drammen og GodsetUnionen. Da Ivar gikk ut av caporollen og inn i farsrollen, måtte man ut på jakt etter en ny, dedikert kar som kunne piske i gang stemningen og dra i gang sanger under kampene.

  Hva gjorde at du ville ta på deg oppgaven etter Ivar og hva er det som motiverer deg til å drive på videre?
  Jeg var allerede i den gjengen som sto nede ved trappa rundt Ivar. Så da Ivar ga seg måtte jo noen ta over ,så både jeg og Truls (TIFO/tribunesjefen) har vekslet litt på caporollen. I starten var det litt som «å hoppe etter Wirkola», men vi føler vi har klart å gjøre ting på vår måte og sette vårt eget preg på rollen som capo.
  For oss handler det om å skape en tribunekultur vi kan være stolte av. For min del er det nesten like viktig at vi vinner kampen på tribunen som på banen. Etter kampen mot Start sist helg så gikk jeg hjem og var nesten litt deprimert. Joda, vi hadde tatt tre viktige poeng og tatt en sliteseier. Men på tribunen tapte vi mot et fåtall syngende sørlendinger. Sånt går inn på meg.

  Hvis man skal prøve å finne Anders under kamp, så er det bare å se inn mot midten. Der står han som regel i nærheten av trappa eller på et av setene noen rader opp. I beste fall har han plassert en bøttehatt på huet. Rundt seg har Anders samlet en sangglad gjeng i det de kaller et «lokomotivfelt».

  Hva er planen bak å samle mange av de sangsterke sammen i et lokomotivfelt på midten av tribunen?
  Grupperingen som kaller seg Strømsø Fanatikere har stått midt på betongfeltet i et par år nå, men på slutten av fjoråret valgte vi å mobilisere litt ekstra da vi følte stemningen i GU var litt laber. Den direkte planen bak lokomotivfeltet er at vi skal være en større gruppe samlet om å holde i gang låter, trykke til ekstra når det trengs og å hjelpe til med det visuelle; hopping, skjerf og flagging. Vi håper jo selvfølgelig at dette skal være til motivasjon for resten av tribunen.

  Strømsø Fanatikere er en av ultrasgrupperingene i GodsetUnionen. De er sterke bidragsytere til et bra tribuneliv på tribunen. Her avbildet på tribunen i Albania.

  I GodsetUnionen har vi gjennom årene opparbeidet oss et bredt og godt spekter av sanger. Hvilken sang syns du er den kuleste å dra i gang?
  Personlig liker jeg «Når jeg ser deg Godset». Det er en veldig fengende melodi, samt at vi på vårt beste skaper et sinnsykt trykk med den låta. Mot Mlada Boleslav så var trykket enormt på denne låta. Det var nesten som å være på Celtic Park når alle hoppet, viftet med skjerf og ga alt. Det var rett og slett helt magisk!

  Du er i tillegg til å være capo og en del av ultrasgrupperingen Strømsø Fanatikere, også med i GU-TIFO, så man kan trygt si at du er delaktig og meget involvert i det som skjer på supporterfronten i Drammen. Hvordan vil du beskrive ditt forhold til Strømsgodset og GodsetUnionen?
  Det er som mange andre har sagt før meg: det er vanskelig å beskrive mitt forhold til Strømsgodset. Det er noe unikt. Vi kan vel si det sånn at det er ingen jenter som har hatt en like stor plass i hjertet mitt som det Strømsgodset har hatt. Jeg tror det skal mye til for å endre det.

  I år har prestasjonen til GodsetUnionen variert som en god gammeldags jojo, noe som selvfølgelig har med lagets prestasjoner på banen å gjøre, men likevel så virker det som om hver enkelt supporter har blitt litt bortskjemt og storforlangende.

  Kan du gi oss en status på GU sin tilstand som supporterforening, sett fra ditt ståsted som capo?
  For det første er jeg helt enig at vi har vaklet mye, omtrent like mye som gutta på banen. Det er en rød tråd mellom banespill og tribuneprestasjon, dessverre.
  Vi hadde ett par gode år på tribunen med en fantastisk stemning og godt spill på banen. Det toppet seg som kjent med seriegull i 2013. Her fikk vi bivirkningene året etter. Tribunemessig gikk vi på en liten smell, men en helt naturlig smell spør du meg.
  Vi ble kanskje litt mett på suksess. Det hjalp dessverre ikke at gutta på banen ikke leverte heller. Samtidig så var det flere av de gamle bidragsyterne som flyttet seg over på langsidene, samt mange nye fjes som har kommet inn og de trenger litt tid på å lære seg sangene.
  Men jeg føler vi har løftet oss etter fjoråret, og særlig i de kampene som vi spilte nå i sommer. Etter min mening så er vi nok helt der oppe i toppen av tribune-Norge. Det gjelder bare at vi stabiliserer oss og gir jernet i hver kamp.

  Anders i kjent positur. Her avbildet på bortekampen mot Steaua Bucuresti.

  Hva tror du kan gjøres for å få med hele tribunen til å vifte med skjerf, flagge og klappe og synge med på sanger? For vi kan jo ikke stikke under en stol at det er mange som ikke yter vår tribune, som faktisk er for STÅENDE og SYNGENDE supportere,rettferdighet?
  Jeg tror det viktigste er at folk synger. Det at man ikke hopper, flagger eller vifter med flagg er for meg ikke så farlig. Men det er nesten ett krav om at man hvertfall skal synge når man står med GU. Her tror jeg rett og slett hver enkelt må gå i seg selv og tenke: bidrar jeg nok? Synger jeg like mye som jeg burde? Er jeg engasjert nok?».
  Man kan ikke tvinge noen til å synge og bidra, det går ikke. Men om man ikke vil synge og bidra på en supporter-tribune der det forventes at alle drar lasset – hvorfor står man der da?

  skrivende stund er det rundt 3 døgn til vi sitter på Kings, Sportspuben, Goggen eller at annet lokal vannhull og feirer seieren over 3050. (JA, SEIER ER ET KRAV). Godset og GodsetUnionen har fått tildelt litt over 600 billetter til denne kampen, men det forventes likevel fullt trøkk fra bortesvingen. Det er i slike kamper man trenger en som pisker stemningen og maner troppene til kamp. Det er i slike kamper Anders trives aller best.

  3050 away. Derbyday.
  Tanker som kan gi selv den mest hardbarka mann frysninger på ryggen. Det stilles store forventninger både til spillere og ikke minst til supporterne. Laget trenger all den støtte vi kan gi. Gutta på banen sier selv at vi supportere kan være med å påvirke resultatet gjennom verbal og visuell støtte. Hvordan lader du opp til en så spesiell kamp, der alle ser på deg og forventer at du leder GU-lokomotivet med stø hånd?
  Folk har nok forventninger til at både jeg og lokomotivfeltet skal levere, det har jeg ikke noe problem med. Hele GU kommer nok til å være gira, og det gjør jobben våres mye lettere. Men vi skal trå til og mate på med sanger, ikke vær redd for det. Utfordringen blir hvis vi ligger under med 3(bank i bordet). Da er det enda viktigere å støtte laget. Forhåpentligvis slipper vi det scenarioet.
  Generelt må jeg bare si at jeg elsker derby-uka. Det skjer mye i forkant av disse kampene. Jeg har vært med på alt fra å legge ut poteter på Nedre Eiker Stadion (Vi håper virkelig den saken er foreldet), til å tenne fakler på Holmenokken en iskald kveld i april. Det spekuleres sikkert i begge supporterleirer hva neste påfunn blir. Men det er gøy med litt sprell og litt kniving. Det bygger opp en ekstra spenning før kampen på søndag.

  Kan du si noe om planer på sang eller TIFOfronten eller er dette hemmelig inntil man faktisk ser eller hører det på søndag?
  Vi har brukt budsjettet godt og kjøpt inn tromme og ropert……
  Neida, ingen tromme heldigvis. Jeg kan dessverre ikke komme med noen nyheter fra TIFO eller sangfronten.

  Har du en siste formaning til de som skal på kampen?
  Min simple og enkle oppfordring er: KLE DERE I BLÅTT. Temaet vårt under kampen er å farge Buskerud blått, så det hadde vært kult om alle kunne blitt med å skape en blå ramme rundt kampen. Så ta på deg en blå overdel, enten det er drakt, en av t-skjortene GU har solgt eller en blå Fred Perry pique.

  Så til slutt, hvor mye tror du Godset vinner med på søndag?
  Jeg tror det kommer til å bli en jevn kamp. Aller helst vil jeg ha noe ala Tromsø borte da vi vant 6-0. DET hadde vært helt sinnsykt.
  Men 3050 kommer til å gi alt de har. De har, tross nedrykksstrid, ingenting å tape mot storebror. Men jeg satser på at vi tar dem på rutine og kvalitet. Resultattipset blir 1-2. Blå seier. Marcus P scorer 2 minutter på overtid. Jeg håper vi spiller «mot ælva» i annen, slik at det kan rakne totalt i bortesvingen.

  anti3050

  Anti3050 har blitt et kjent symbol i 2015.