No pyro – no party

  Veien til lovlig bruk av pyroteknisk materiale på norske tribuner har vært lang. Veldig lang.

  Vi supportere er en sær rase. For mens den moderne fotballen stadig utvikler seg til en pengekarusell med økende styrke og omfang, opprettholder supportere rundt om i hele verden fast på sin tro om at fotball handler om mer enn hva som kan summeres opp i kroner og øre. Holde fast på tradisjoner, det være seg betydningen av stadion, historiene om gamle triumfer og legender eller om rivaliseringen med naboklubben. Ja, det blir en livsstil. En livsstil som omhandler kameratskap, oppturer, nedturer, og lidenskap til klubben du elsker i sin reneste prakt.

  GodsetUnionen har siden oppstarten i 1997 tatt vare på identiteten sin, eller den anglofile supportertilnærmingen om du vil. Mange av de samme kampropene man hørte runge utover Marienlyst den gang, høres også den dag i dag. Det særpreget har gitt GodsetUnionen og supporterkulturen i Drammen som sådan en spesiell posisjon i supporter-Norge. I likhet med resten av supportermiljøene rundt om i Europa er det imidlertidig alltid en form for modernisering, noe som er viktig for engasjementet. Blant annet knyttet til den visuelle delen av tribunekulturen.

  «Norske supporterklubber ikke en anerkjent interessent i norsk fotball»

  Det gror godt i supporter-Norge om dagen. Stadig flere interesser seg for tribunekultur, både gjennom verbalt og visuelt engasjement. Bruk av pyroteknisk materiale er ett eksempel på stemningsskapere på tribunen, og norske supportergrupper hadde gjennom dialog med Norges fotballforbund gjennomført vellykkede prøveprosjekter rundt bruken av dette på norske tribuner, i lovlige og kontrollerte former. Oppstandelsen ble derfor stor når NFF i fjor uten noen som helst form for dialog med NSA (supporteralliansen) valgte å endre reglementet for 2013-sesongen, som umuliggjorde lovlige norske tribuneshow med pyroteknisk materiale.

  Reaksjonen ble ikke bare møtt med vantro hos NSA, men valgte de valgte på grunnlag av dette og bryte alt samarbeid med fotballforbundet vedrørende pyroteknikk, og understreket ovenfor norske supporterklubber at dette var et ganske klart signalement på at norske supporterklubber ikke er en anerkjent interessent i norsk fotball. Bakgrunnen for endringen av reglementet var angivelig scenene som utspilte seg på Ullevaal i hatkampen mellom Vålerenga og Lillestrøm, men både NSA og et samlet supporter-Norge var krystallklare på at slike drastiske endringer av et velfungerende regelverk pga en slik enkeltstående hendelse bare ville skape enda større utrygghet, i form av ulovlige aksjoner.

  Fikk rett

  Og det var nettopp det som skjedde. For pyroteknikk er kommet for å bli i norsk supporterkultur, noe et forbud så absolutt ikke kom til å endre på. De påfølgende månedene ble det gjennomført mange ulovlige aksjoner med pyroteknikk rundt om i hele landet. Blant annet på Marienlyst 12. mai i forbindelse med hjemmekampen mot Brann, der det ble avfyrt et sted mellom 5 og 10 nødbluss lys og en rekke røykbomber på GodsetUnionens supportertribune. Aksjonen var ikke en offisiell aksjon fra GodsetUnionen, men understreket like vel hvor stor misnøyen med NFF sin behandling av supporterne var – også i supportermiljøet i Drammen. Også på stadioner som Ullevaal, Åråsen og Color Line Stadion ble det gjennomført lignende aksjoner.

  NFF på sin side slet med å redegjøre for fremgangsmåten og årsaken rundt dette temaet, samt hvorfor NSA var blitt utelatt fra hele prosessen. GodsetUnionen delete også oppfatningen til de som mente at NFF bare skjøt seg selv i foten når medieaktører som dem selv, NTF, TV2, og NRK markedsfører produktet fotball med blussebilder, samtidig som det gjøres straffbart.

  Tok selvkritikk

  Etter at konflikten hadde eskalert såpass at temaet resulterte i stadig større overskrifter i mediene, valgte NFF å innkalle til et hastemøte med NSA der de tok selvkritikk for hele prosessforløpet, samtidig kom med en rekke frister for når et nytt pyroreglement ville være utarbeidet. Først i september kom imidlertidig nyheten om at det var mulig for norske supporterklubber igjen kunne søke om bruk av pyroteknikk på tribunen. Etter intens jobbing fra NSA hadde altså endelig NFF gitt etter for supporternes ønsker og krav.

  Resultatet ble for GodsetUnionen sin del, det største lovlig pyroshowet Norge har sett maken til. Noe som vekte begeistring blant supportergrupperinger i hele Europa. Eller som en av de største tribunekultur-sidene i Europa skrev på sine hjemmesider:
  «All over the world we have seen Ultras displaying text on banners and flags such as «Legalize Pyro» and «Pyro is not a crime», and so on.
  Well, in Norway pyro no longer is a crime.
  Norwegian football fans united and worked together for better rules  according to pyrotechnics on Norwegian stadiums. After a long fight with the Football Federation supporters and federation finally agreed.
  What we all want, but never thought will happen, just happened in Norway. Pyro is no longer a crime.»

  Så takket være en sterk supporterallianse og en samlet supporter-Norge, klarte vi altså til slutt å få til et pyroreglement som supportergrupper i andre land bare drømme om. Pyroteknikk er kommet for å bli i norsk supporterkultur. Men veien har vært lang. Veldig lang.

  Men det fikk altså en lykkelig slutt. Og vi SIF-supportere kan dermed nyte supporterbilder som dette, uten å tenke på bot fra forbundet:

  Video GU-TIFO: