Reisebrev: 3050 away

  Reisen til skammens dal

  3050 away. Smak på den. Bortsett fra gullet i 2013 er dette for mange den viktigste dagen i deres supporterliv. Det er nå det gjelder. La granatene smelle - krigen er i gang. Buskerud er blått - Mjøndar'n til H******!

  Awaydays, ja alle vet at det er noe helt spesielt med borteturer. Når 3050 rykket opp til eliteserien viste vi at det kom til å bli et helvete. Gledet vi oss eller gruet vi oss? Vi gruet oss alle mann. Vi hater det at erkefienden er oppe igjen for første gang i eliteserien på 38 år! Ingen av oss yngre har opplevd dette. Vi har hørt historier, og sunget sanger på puber, land og strand rundt. Vi er oppdratt til å hate dem. Cupkamper har det blitt og vi har fått en forsmak på hva det innebærer, det har vært helt sinnssykt! 30. august. Merk deg datoen! Vi startet snakkisen dagen de rykket opp. Hvordan skulle vi gjennomføre dette? Er det i det hele tatt mulig? Ja, vi pratet nesten ikke om annet, dette var et slag vi ikke skulle tape. Koste hva det koste vil. Det fikk vi også erfare på søndag, for det er det råeste jeg har sett i tribune-Norge noen gang. Vi patruljerte gatene i helgen, var på utkikk i dalen ingen liker i uken som gikk. . Det var dugnader alle dager i uka, og en spenning i kroppen jeg ikke har kjent noen gang. TIFO-gruppa har stått på og flere bidragsytere har vært med. Det blir bare bedre og bedre.

  Dagen kom endelig, og jeg våkner og veit at frokosten skal serveres om en times tid. Ja, vi har invitert Strømsø Fanatikere på frokost i morgentimene den 30. august. Alle greide selvsagt ikke å våkne etter lørdagens festligheter. De kom senere til puben. Da frokosten var fortært og vi hadde pratet om hvordan kroppen føles og hvor sinnssykt dette blir, vandrer vi fra vakre Rundtom mot enden av Tollbugata. Her nynner vi «Mjøndalen til helvete» i et rolig tempo som plutselig tar helt av. Dette må vi da bruke etterpå, dere?! Joda det gjorde vi, det ble en heidundrende suksess. Rekord bar tar imot oss med åpne armer, og der møter vi resten av Strømsø som allerede er på plass, og flere kommer til. Anti3050 og Buskerud er blått t-skjorter selges med store glis hos flere av GodsetUnionens medlemmer. Ølen renner nedover spiserøret og promillen stiger. Kanskje på tide å teste en røykgranat? Joda vi tester en – hva skjer da? Plutselig tennes det granater så hele Tollbugata ser ut som et krigsherjet område. Ahh deilig! Brannalarmene går, ikke bare i baren, men i halve gata. Brannvesenet kommer og de smiler godt. Vi regner med at de kun sender regning på bensinen som ble brukt. Tiden går og sangene flyr, det er på tide å dra! Veien fra Tollbodgata til 3050 starter med et brak, gata er svart for femte gang og vi beveger oss mot togstasjonen som kun er 100 meter unna. Det smeller, det skytes opp raketter, røykbomber og bluss. GodsetUnionen er på vei. Vi ankommer perrongen, spor 4. Sang og pyro fortsetter og hele stasjonen er røyklagt, og toget som skal til til Dal får ikke kjørt. Stasjonen står stille når om lag 500 Drammensere skal opp og ta over Eikers bakgård. Endelig får toget kjørt og vårt tog nærmer seg. Når det ankommer forsetter sangene å gå, toget hopper, og bannerne blir hengt opp i vinduene. Togturen tar ca. 8 minutter fra Drammen stasjon med ett stopp på Gulskogen.

  3050tog

  Mjøndar’n til *******-sangen ble en braksuksess. Her synges den på togstasjonen i 3050.

  Fremme i skammens dal og Drammenserne stormer ut av toget med sang og pyro. Det smeller godt! Hvor ble det av Ultras Dala som hadde lovet oss en varm velkomst? Vår teori er at Ultras Dala er lagt ned. I så fall kan vi ikke annet enn å applaudere. Velkomsten stod vi for selv. Vi samlet alle sammen bak banneret Rødgata boys. Vi er fremme, og folk er mer tente enn før, nå gjelder det folkens! Bånn gass! Alle setter seg ned og nynner litt, før vi reiser oss: MJØNDARN TIL HELVETE, SHA LA LA LA, runger utover. Vi vandret mot stadion mens det fyres og skytes, GodsetUnionen er mektige. For en gjeng, tenkte jeg der vi gikk bortover. Endelig fremme ved stadion, og alle bager og tifo skal inn først. Lettere sagt enn gjort? Vaktene sjekker alt utstyr. Skulle nesten tro du skulle snike inn en baufil i fengsel. Endelig inne, bannere hengt opp over hele kortsiden, og tifo utdelt. Ja, da er det bare å vente. Spillerne kommer inn og alle mann holder opp blå ark mens Buskerud Bjørnen vaier imellom to store stenger. Buskerud er blått! Da kommer også røyken. Ahh, tenker jeg. For en stemning! Dette har virkelig ALT, så langt. Kampen går og vi leder 0-2 til pause, vi har da vært vitner til to banestorminger og pyro-fyringer allerede. Det koker i GodsetUnionen! Dette blir enkelt tenkte vi. Vekselsropene fra langsidene og hoppene da vi synger «hvis du ikke hopper nå» både synes og høres godt. Flaue, 3050? Klasseforskjell. Der tenkte vi feil.

  3050røyk

  Stemningen før kamp var elektrisk. Bildet er fra innmarsjen. Blå røyk, blå ark og på banneret: BUSKERUD ER BLÅTT

  Etter 5 minutter sto det 2-2. Fra himmel til helvete, og ja, U til slutt her hadde vært et gedigent nederlag. Vi ble rundspilt! Hva faen skjer?!. Samma det, for i det 92 minutt skjer det noe vi aldri kommer til å glemme, Marcus Pedersen får kriget inn et mål: BANG! Banen stormes, pyro blir fyrt som aldri før, folk setter seg, gråter, klemmer og målet holder på å velte over tribunen. Vaktene løp til og avverget i siste sekund. Marcus ble nesten flat i målet. Han elsker det, på lik linje som oss andre. Det eskalerer. Godset leder 2-3 på overtid i 3050. Akkurat som i eventyret. Noen sekunder senere sitter den igjen. 2-4 og seieren er et faktum. Vi har vært vitne til en av tidenes største kamper i Strømsgodsets historie, sett fra mine øyne. «Mjøndarn til helvete» runger og vi veit at vi er best i Buskerud. Pakket har ingenting å stille opp med verken på tribunen eller banen. Kampen er over og seiersrusen er enorm! Vi har pakket sakene og skal snart hjem. Vi blir i 3050 i ca. en time for å ta en pils på den lokale stasjonspuben. Her blir vi så kastet ut da neste tog kommer, og turen endelig går til vakre Drammen. Feiringen fortsetter, og «en by og ett fotballag» runget i gatene og Strømsøs utesteder hadde ekstra lenge åpent denne dagen.

  Strømsø Fanatikere 30.08.2015

  Ønsker du å se hvordan dagen var før, under og etter kamp for Strømsø Fanatikere, klikk deg inn her: https://www.youtube.com/watch?v=iny5Mz4MN-Y