Supporter’n

  En spalte om supportere

  Jeg forstår faktisk ikke hvorfor folk som ikke har til hensikt å synge eller flagge står på en supporter-tribune. Av egen erfaring vet jeg at det er veldig irriterende for de som faktisk synger.

  Han hadde sittet stille siden 3050-kampen 11.april og vært helt musestille. Men nå hadde han blitt så PR-kåt at han bare MÅTTE ta kontakt med oss for å komme med noen uttalelser igjen.
  Vi har hatt den ubestridte glede av å prate med tidligere GU-leder Joakim J. Bjørklund.

  Navn?
  Joakim Bjørklund

  Plass på tribunen?
  DT felt C (allez!)

  Hva er ditt første minne med Strømsgodset?
  Vanskelig å fastslå tidspunkt. Ble dratt med av fatter’n på begynnelsen av 90-tallet. Husker vi løp om kapp over «Bikkjestøkket» fra stadion til bilen. Husker sånne sære detaljer som stadionreklamen over anlegget, som sa «Støtt SIF – tank shell».  Jeg husker at fatter’n tanka på Statoil kun for å kødde med meg. Husker gjerdet rundt stadion og pølselukta. Slike ting.

  Første kamp med detaljerte minner er semifinalen i 1993 mot Fyllingen. Det som har brent seg fast er at Oddemann ble skadet. Det gikk et gisp gjennom hele stadion. Sånn man ser på film når bruden forlater brudgommen ved alteret. Folk var reelt bekymra. Odd fullførte kampen og da han var klar igjen jubla folk som gale. Glad jeg fikk oppleve det. Hvor stor Odd Johnsen var altså.

  Siden ble det mange turer til Marienlyst hvor vi sneik oss inn bak toglinja eller kom gratis inn i pausen. Jeg skylder klubben mange kroner på rein sniking, men det er vel foreldet nå? (Redaksjonen har sendt mail til Erik Espeseth for kommentar, men ikke fått svar innen publisering)

  Siden den gang, hva har vært den viktigste enkelthendelsen som har skjedd i klubben i dine øyne?
  Torsdag 13. oktober 2005 er en dato som er brent i minne for alltid. Da noen staute fullblods hingster gikk inn med kapital og reddet klubben vår. Jeg satt på Voss i førstegangstjenesten og la beslag på den ene datamaskinen vi hadde i leiren. Investorene reddet klubben. Uten investorene ville det ikke vært noen klubb. Punktum. Det er mange som glemmer dette og gyver løs på andre klubber som får pengehjelp osv. Vi må ikke glemme at investorene drev med nødhjelp i flere år til en klubb som var skakkjørt. Jeg tenker for sjelden på det egentlig.  Det er ti år siden til høsten og heldigvis er situasjonen en helt annen i dag.

  Signeringen av Jostein Flo følger som en god nummer 2.

  DT har endelig begynt å fokusere på Godset igjen. Nå vil de ha «BP» som permanent trener. Hva tenker du om den jobben «BP» har gjort hittil og er han rett mann videre?
  Jeg kan ikke nok fotball til å bedømme om han er rett mann. Jeg registrerer med tilfredshet at vi har fått en god start under hans ledelse. Jeg registrerer også at han har valgt en noe enklere spillestil enn det David Nielsen forsøkte seg på. Resultatene prater uansett for seg. David Nielsens skaffet 12 poeng på 10 kamper, BP har brukt 5 kamper på like mange poeng.  Sånn sett er han rett mann. Så kan man si at David møtte lag som VIF, Molde, Rosenborg og Odd på bortebane. Uansett tror jeg noe var riv ruskende galt under David Nielsens ledelse. At BP har måttet innføre regler som mobilforbud og andre ting som burde vært en selvfølge sier også sitt. Når spillerne har et behov for å bruke mobiltelefonen i garderoben sier det kanskje noe om deres eget fokus i tiden under dansken.

  Mens jeg er inne på David Nielsen har jeg en liten bønn til de som diskuterer Strømsgodset på internett. Diskuter høylytt, ha stor takhøyde og ikke vær redde for å si meningen deres, MEN: Husk å ha et minimum av folkeskikk mens dere gjøre det. Enkelte av de tingene som er blitt skrevet om David Nielsen og Marvin Ogunjimi i kommentarfelt, debattforumer og andre steder er rett og slett vulgært, nedrig og dumskap. Negativitet avler negativitet. Saklighet avler saklighet. Oppfør dere som folk.

  For å svare på spørsmålet ditt: Ja, jeg tror BP er rett mann for Strømsgodset all den tiden klubben har den profilen man har. BP kan ball. Det ser også ut som han kan mennesker. Har hatt gleden av å prate med han ved noen anledninger og han er akkurat som media beskriver han, ekte og jordnær. Jeg tror han er rett mann så lenge han er seg selv og ikke prøver å være noe han ikke er. Jeg tror nemlig at BP slik BP er nå holder i massevis. Så er det Jostein og BPs ansvar til å videreutvikle trenerteamet med typer og kompetanse som klubben har behov for.

  Det viktigste er at du ser at spillerne trives, har energi og blør for hverandre når de er på banen. Jeg var stolt og kry over det gutta viste mot Viking.

  Du har jo, som mange kanskje vet, vært leder i GodsetUnionen. Hvordan har GodsetUnionen utviklet seg siden du takket for deg?
  Det sitter vel folk i styret nå som er mer kompetente enn de jeg satt med. Eirik Solberg var kun opptatt av glid og feste i skisporet, Silje Høsøien ville bare spille kort, Arild Thorsby pratet kun om Bitcoins og Torstein var opptatt av å lage Facebookstatuser med flest mulig likes og tags. Det var i det hele tatt lite kompetanse å spore og innspill å få, men hadde de en god dag så var de helt på grensa til hyggelige folk. Så det ble til at man måtte gjøre jobben selv.

  Hadde jeg visst hva jeg vet nå om hvordan det er å lede GU hadde jeg trolig ikke gjort det igjen. Det er mye usynlig jobbing som folk ikke legger merke til. Det er få som skryter og mange som klager på alt fra et medlemskort som ikke har ankommet postkassa, til at du ikke gjør nok for at folk skal trives osv. Styrejobb i GU er dugnad. Rein dugnad. Derfor bør enkelte være forsiktig med å kritisere jobben som gjøres.

  Den kanskje viktigste jobben, bortsett fra det som skjer på tribunen, er å påvirke klubben i en mer publikumsvennlig retning. Jeg synes Thor Arne Hanssen gjør en knalljobb i samarbeidet med klubben. Han er rund, tydelig og kan be deg dra til helvete på en sånn måte at du faktisk har lyst til å reise dit. Thor Arne er selger vet du. Mye takket være han og resten av styret har organisasjonen et bedre samarbeid med Strømsgodset.

  I det hele tatt er samarbeidet mellom en klubb og en supporterklubb vanskelig: Du har supporterne på den ene siden som ikke vet forskjellen på debet og kreditt, og så har du ledelsen i klubben som ikke kjenner tribunens regler. Jeg brant meg på det. Arrogant og bedreviter som jeg er.

  På tribunen så synes jeg GU per i dag er dårligere enn da jeg var leder. Det har mye med at de som står der nå å gjøre. Folk blir eldre, folk flytter til andre tribuner og de som har kommet til er kanskje ikke så sangsterke som man kunne ønske. Vikingkampen viser allikevel at GU fortsatt kan. Jeg tror GU er mitt opp i et generasjonsskifte. Det kan være sunt. Samtidig så må de som står på tribunen heve seg betraktelig. Jeg forstår faktisk ikke hvorfor folk som ikke har til hensikt å synge eller flagge står på en supporter-tribune. Av egen erfaring vet jeg at det er veldig irriterende for de som faktisk synger. Det er ledig på «sitta» til de som vil synge sånn i ny og ne.

  Stilmessig synes jeg det er veldig spennende med at det er «unge» guttene som styrer showet nede ved trappa. Jeg er fan av den britiske tribunekulturen og det er den jeg identifiserer meg med, men det er kanskje ikke så dumt med litt modernisering av sanger og uttrykk?

  Visuelt gjør gutta i GU-TIFO mye bra.

  Hvilke er dine favoritter av klubb- og supportersanger?
  Utrolig vanskelig spørsmål. Jeg er vel en av de få som ikke er noe fan av «Godset fra Drammen».  Mulig kjedelige svar, men fra anlegget er det «Gamle Gress» og fra tribunen hører jeg gjerne «Wednesday-låta» i fullt trøkk.

  Hvis du skal se inn i glasskula og spå resten av sesongen for Godset, hva ser du?
  Jeg tror dette laget tar medalje og håper vi kan overraske i Europa. Det viktigste er uansett å vinne 30.august.