Tribunelivet så langt i år

Strømsgodset ligger på en foreløpig 2. plass i årets Tippeliga. Men hva med GodsetUnionen?

Aldri har engasjementet rundt GodsetUnionen vært større, og aldri har vi hatt flere medlemmer. Og bare for å toppe det hele, så har det aldri vært så mange sesongkortinnehavere på GU-tribunen. 1100 sesongkort i tallet. Likevel har vi beholdt mye av den gamle mentaliteten fra Fugleberget og fra stiftelsen av GodsetUnionen i ’97. Som nevnt utallige ganger tidligere er vi også en av de få supportergrupperingene i Norge som tviholder på den britiske mentaliteten. Både vi i styret og andre som jobber aktivt med tribunelivet i GodsetUnionen vet at det er mange delte meninger om nettopp dette. Imidlertidig virker det som majoriteten av de syngende massene på Marienlyst er av den oppfatning at den anglofile stilen er den som passer oss best, og at det er den som gir oss identitet og særpreg i supporter-Norge.
Selv om likhetstrekkene og mentaliteten fra gamle dager fortsatt henger igjen, er det likevel en del som skiller tribunelivet anno 2014 fra dagene der «We are the boys in blue» ble sunget fra herremenn antrukket i bøttehatter applikert med Luton eller Everton-logo. For tidene forandrer seg på norske fotballtribuner også. Naturligvis.

Vårsesongen for Strømsgodset sin del har vært preget av urytmiske prestasjoner, men samtidig med en god poengfangst som har holdt til en foreløpig andreplass på tabellen. Lokale unggutter som Iver Fossum, Martin Rønning Ovenstad, Lars Sætra og Martin Ødegaard har begeistret, mens de «hypa» vintersigneringene har slitt med å finne seg til rette i klubben. På tribunen har det også variert fra det fantastiske til det begredelige. Engasjementet rundt klubben har vel aldri vært bedre, men som nevnt tidligere så fører det med seg en del utfordringer hva tribunelivet angår. For kjernemålet til GodsetUnionen er rimelig enkelt og konsist: Vi skal legge til rette for at flest mulig bidrar verbalt og visuelt på Strømsgodset IF sine kamper.

Nedenfor følger en høyst subjektiv oppsummering av tribunelivet for første halvdel av 2014-sesongen:

Start, Gamle gress 30. mars.

Endelig serieåpning, og det som regjerende seriemestere. Deilig TIFO satte rammen på en tilfredstillende måte, og spenningen er alltid ekstra stor i seriepremieren. Den generelle stemningen var godkjent, og noen av lydtoppene var bra. De nye sangene satt ikke i det hele tatt, men det setter vi på kontoen for manglende punching og lydfiler på nett. Disse setter seg etetrhvert. Garantert. Kampen og tribunelivet fortoner seg altså som en klassisk seriepremiere, med mye nerver og mye nye folk på tribunene. Grei gjennomkjøring.

Terningkast GU: 3
Menigheden: Bra med folk på bortefeltet. Lite lyd. Som forventet.

Viking, Viking Stadion 4. april.

Fredagskamp i Oljebyen gjorde sitt til at den helt store mobiliseringen til denne kampen ble vanskelig. Det ble allikevel en delegasjon syngende SIF-fans på Viking Stadion som bet godt fra seg i forhold til antall og forutsetninger. Vil anslå en ca. 50-50 % fordeling mellom reisende drammensere og fastboende. Etter forholdene en godkjent tribuneprestasjon av GodsetUnionen, og med ett poeng hjem i bagasjen ble det ikke så aller verst.

GU: Terningkast 3+
Hordene: Tribunelivet i Stavanger har vært en komedie de siste årene, og publikumstallene har stupt nedover. Før denne kampen var det imidlertidig en sjelden entusiasme å spore i byen, noe som også publikumstallet understreket. Stemningen var altså bedre enn den har vært, men fortsatt i det nedre sjiktet av hva supporter-Norge har å by på.

Aalesund, Gamle gress 13. april.

Slike kamper som dette kan ikke GodsetUnionen være bekjent med. GU-tribunen var nærmest fullsatt, men stemningen uteble. Det er altfor mange som ikke presterer verbalt, og det er direkte drepende for stemningen at kampen mellom Liverpool og Manchester City mange mil lenger ned på det europeiske kontinentet er et mer spennende samtaletema enn det å synge for klubben din. Her er folk nødt til å gå i seg selv. Har du ikke interesse for å bidra verbalt, så er det ikke langt til DT-tribunen eller OKK. Det løsner litt mot slutten når gutta på banen leverer varene, men kampen viser uansett GU sin svakhet. Vi er nødt til å bli bedre i «motgang».

Terningkast GU: 3-
Stormen: Sjelden har en påstand om at det er en flau bris i Stormen vært mer berettiget. Tribunekulturen i Ålesund har om mulig sunket til et enda lavere nivå, og frafallet er alarmerende. Nesten så de klarer stjele «Kroneksempelet på hvordan en supporterklubb ikke skal drives»-tittelen fra Oddrane. Skrekkelig oppmøte, prestasjon likeså.

Sogndal, Fosshaugane Campus 21. april.

GodsetUnionen mobiliserte voldsomt til denne 2. påskedag-kampen i Saftbygda, og med to busser fyllt med sangsterke SIF’ere ble dette desidert årsbeste på tribunen. Med et meget solid oppmøte og høyt lydnivå var det bare GU det handlet om, og imponerende mange ble smittet av entusiasmen til forsangerne i front. Visuelt var det også meget bra, med masse bannere og flagg under hele kampen i tillegg til to-stangs med konfettishow ved innmarsj. Prestasjonen ble toppet med vanvittig trøkk på den nye «De sa at han var altfor dristig»-sangen som gikk sammenhengende gjennom store deler av 2. omgang. På banen ble det en lekende lett 3-1 seier til SIF. For en dag, for en gjeng, for en tur!

GU: Terningkast 5+
Saftkokardn: Tja, hva skal man si. En håndfull syngende supportere er ikke mye å skrive hjem om.

Odd, Gamle gress 27. april.

Kanskje sesongens dårligste tribuneprestasjon, og slike prestasjoner kan ikke aksepteres. Den verbale prestasjonen sto til stryk, og selv en identitetsløs gjeng som Oddrane klarte til tider å overdøve passiviteten fra GU-tribunen. Forsangergruppene er også for passive her, så her må alle gå i seg selv. Fokuser på det enkle. Fokuser på rop med verbale lydtopper.

Terningkast GU: 2 (KNAPT)
Oddrane: En supportergjeng vi har hatt det mye moro med, men som aldri kommer til å bli noen målestokk for GodsetUnionen. Selv på en dårlig dag som denne.

Vålerenga, Ullevaal 1. mai.

1 mai-kamp på Ullevaal førte til rekordstort bortefølge i VG-svingen på Ullevaal, etter massiv mobilisering fra GodsetUnionen i ukene før kampen. Ca 1800 Drammensere gjorde at alt lå til rette for en massiv tribuneprestasjon, slik som de to foregående sesongene. I etterkant er det lett å si at vi kunne levert bedre og at det ikke var helt på nivå med fjoråret, men så ledet vi heller ikke 3-0 etter et kvarters spill denne gangen. Første omgang mener jeg uansett at GU leverte særdeles bra, og til tider dominerte tribunekampen til de grader. Noen av lydtoppene var helt enorme og slikt fremkaller gåsehud bare ved tanken, selv en drøy måned i etterkant. Med en gang vi kommer under, blir resten av kampen dessverre et antiklimaks. Dessverre. Og det hjelper ikke skylde på sidemannen, organiseringen eller for den saks skyld hvor du sto. Det er ditt eget ansvar å bidra. Kampen ble imidlertidig avsluttet med et par herlige spontansanger mot klubben.

Terningkast GU: 4+
Klanen: Etter mye intern uro de siste sesongene, har tribunelivet rundt Vålerenga vært begredelig. Her viste Klanen overraskende nok god gammel klasse etterhvert som kampforløpet la forutsetningene til rette. Og da tenker jeg ikke på den delegasjonen med alternative supportere gjemt opp i et hjørne på motsatt side, men supporterklubben Klanen. De kan fortsatt.

Bodø/Glimt, Gamle gress 4. mai.

Vi var tilbake der vi skal være på hjemmebane, mye takket være at vi fikk inn en ny «capo» i forbindelse med Ivar sitt fravær. Det resulterte i mye større trøkk på sangene, som igjen førte til at sangreportoaret ble brukt til det fulle. Ikke bare viste vi at vi er å regne med i norsk supportersammenheng, men vi viste hvor ufattelig stort potensialet er og hvor sinnsykt det kommer til å bli når enda flere av de som løser billett på GU-tribunen bidrar til den verbale prestasjonen.

Terningkast GU: 5
Den gule horde: Greit oppmøte. Søt og nusselig supportergjeng.

Molde, Aker stadion 11. mai.

Ingen organisert tur til denne kampen, grunnet manglende oppslutning. Tett kampprogram tærer på, selv for oss supportere. De som tok turen gjorde imidlertidig en god figur. Det ble meldt om god stemning på bortefeltet, og mentaltilstander når SIF utlignet på overtid. Det er jo akkurat slike scenarioer vi supportere drømmer om. You lucky bastards!

Terningkast GU: 4
Tornekrattet: Når hatbanneret til erkerivalen er en RBK-drakt der hovedsponsoren er byttet ut med «Retard 1000», da har man en lang vei og gå for å bygge opp det minste snev av forståelse for tribunekultur. Middelmådig stemning.

Sarpsborg 08, Gamle gress 16. mai.

Fotballens festdag, foran et fullsatt Marienlyst. Sarpsborg 08 solgte ut sin kvote med bortebilletter, noe som alltid er hyggelig å registrere. På tribunen begynte tribunelivet meget bra og vi holdt bra trøkk på sangene, med forholdsvis høye lydtopper. Rop som «Kom igjen Godset» trykka voldsomt, og langsidene bidro med minst like høye tilsvar. Utover i kampen dabber det av litt i takt med intensiteten i kampen. Noen sanger dør ut, mens vi ikke er flinke til å starte rett sanger til rett tid. Kommunikasjonen mellom forsangergruppene var fraværende og det førte til både lang reaksjonstid før sangene nådde lydtoppene, som heller ikke kan ha slått altfor mange rekorder målt i desibel. Kampen fikk uansett en verdig avslutning med bra trøkk, selv om de sene målene sikkert gjorde sin del av jobben. For de som elsker spontansanger, var det synd «Barnetog i morra» (myntet til Martin Ødegaard) ikke nådde helt gjennom. Uansett, bra gjennomført kamp.

Terningkast GU: 4+
Fossefallet: Fullt bortefelt med tidvis bra trøkk. Nest beste supportergjeng som har vært på Marienlyst så langt denne sesongen. Er vel også første følge med bortesupportere noensinne som likegodt smalt av en «La Bomba», og det midt blant sine egne. Humoristisk og hjernedødt på samme tid.

Stabæk, Nadderud 20. mai.

Meget bra oppmøte, men litt dårlig organisering ødelegger den helt store tribuneprestasjonen. Nadderud uansett ingen arena som byr opp til de helt magiske opplevelsene, men organiseringen gjør jobben enda verre. Dette tatt i betraktning leverer vi en godkjent tribuneprestasjon verbalt sett, men ikke mer enn det. Nok en gang ser vi viktigheten av riktige sanger til rett tid. Mer er det vel ikke å skrive hjem om fra denne. SIF gjør farsen komplett med komisk forsvarsspill og null poeng med hjem til Drammen.

Terningkast GU: 4-
SS: De som er der har tribunementalitet, og lager bra liv i forhold til antall. «Tabelltopp og bare hundre mann» sang vi i 2007. Nå er det knapt det en gang.

Rosenborg, Gamle gress 24. mai.

Toppkamp i Drammen gjør noe med GodsetUnionen. Det resulterte som håpet, i en stemning få eller ingen andre norske supporterklubber gjør etter oss, og med noen lydtopper som er så mektige at det er på nivå med det beste av det beste. Fortsatt har vi forbedringspotensiale, og flere viktige forsangere var ikke tilstede på denne kampen. Det som stjal oppmerksomheten etter kampen var TIFO-gruppas nydelige banner «Fred Perry», som var myntet til sirkuset rundt Per Joar «Perry» Hansen. Ikke alle forstår kanskje budskapet her, men det gjør det alternative miljøet i Trondheim. Garantert. Så for å konkludere: Herlig totalopplevelse, sett både fra et verbalt og visuelt perspektiv.

Terningkast GU: 5
Kjernen: Jeg blir overrasket om vi får et bedre bortefølge på Marienlyst i 2014 (med unntak av motstander i Europa).

Haugesund, Gamle gress 9. juni

Ronny Deilas avskjedskamp førte til noen følelsesladde scener på Marienlyst, og en mektig hyllest som rører et supporterhjerte. Samtidig blir man enormt stolt når GodsetUnionen, i skotske aviser (omtalt som «The Godset Brigade») bli hyllet for atmosfæren og rammen rundt kampen på Marienlyst. Og det smaker så jævli deilig. Vi blør for klubben vi elsker gjennom verbal og visuell støtte, og leverer et trøkk og lydtopper en regjerende seriemester verdig. Det er også fantastisk å se hvordan vi tok imot vår nye trener. Ingen er større enn klubben. Ingen.
Og nå er David Nielsen vårt sorte svin, 7 dager i uka! Årsbeste på Marienlyst og tre poeng. Amen.

Terningkast GU: 5+
Maakeberget: Trist sorti. Om ikke annet, så fikk den lille delegasjonen en fin Strømstad-tur. I år igjen.

Oppsumemring

Tribuneprestasjonene så langt denne sesongen har vært varierende. Sesongen startet med flere skuffende prestasjoner, men jeg føler vi har et vanvittig potensial til å vise supporter-Norge hvor gode GodsetUnionen kan være utover høsten. Når vi presterer optimalt i hver kamp, da er vi etter min mening den beste supportergrupperingen i Norge. Derfor er det viktig å fokusere på hva som kan gjøre oss enda bedre og det som kan gjøre oss bedre som gruppe. Ta deg derfor fem minutter, tenk på at Strømsgodset spiller tippeligaen som regjerende seriemester og still deg følgende spørsmål: ”Synger jeg så høyt jeg kan på kampene? Synger jeg så mye jeg kan? Gjør jeg mitt beste for at Strømsgodset skal vinne kampen? Er jeg flink nok til å nyte situasjonen jeg, kompisene mine og ikke minst Strømsgodset er i nå?” Jeg er ingen supersupporter, men jeg skal gladelig gå til hver eneste bortekamp neste år hvis en eneste av dere som leser dette nå kan svare ja på samtlige spørsmål uten å nøle.

Sanggruppa kommer til å ta tak for å tilrettelegge best mulig når høstsesongen sparkes i gang. Nye lydfiler på ALLE sanger skal snart være tilgjengelig på nettsidene, og det kommer til å bli mye fokus på sangprestasjon og mobilisering fremover. Flyers med sangtekster på de nye sangene vil periodevis også bli vurdert for at disse skal sette seg 100 %. Her minner jeg også om at alle konstruktive innspill taes imot med takk, så brenner du inne med noe, nøl ikke med å kontakt noen av representantene i styret eller for sanggruppa. Innspill er det som utvikler oss, og det som utvikler oss gjør oss enda bedre.

Til slutt: Vær stolt av klubben din!
Tenk på at de øyeblikkene vi har fått være med på, er noen av de største øyeblikkene i denne klubbens stolte historie. Vi har alle forutsetninger for å kjempe i toppen av norsk fotball i mange år fremover, og den entusiasmen som preger hele fotballbyen Drammen i øyeblikket er intet mindre enn overveldende. Etter VM-pausen, braker det løs med knalltøffe kamper både hjemme og borte. I tillegg skal vi ut Europa. Så gjør deg klar for flere magiske tribunekvelder i Norges flotteste by.

Syng høyt – syng Strømsgodset!

MariusPA